Latest Updates

Complete 9th Class English Notes

ENGLISH NOTES FOR IX CLASS

(ACCORDING TO THE NEW PATTERN)

CHAPTER # 1. THE LAST SERMON OF THE HOLY PROPHET (P.B.U.H)

QUESTION #  1 :-When and where was the Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace be upon Him) born?

Answer:  The Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be upon Him) was born on 571 AD at Makkah.

QUESTION #  2: Where is Mount Arafat?

Answer:  Mount Arafat is near Makkah.

QUESTION #  3:What did the Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be upon Him) say about Muslims in his Last Sermon?

Answer:  The Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be upon Him) said about Muslims in his Last Sermon that a Muslim is another Muslim’s brother and all the Muslims are brothers among themselves.

QUESTION #  4: When did the Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be upon Him) migrate to Medina?

Answer:  The Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be upon Him) migrated to

Medina in 622 A.D.

QUESTION #  5: Where did the Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be upon Him) establish and Islamic Society?

Answer:  The Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be upon Him) established an Islamic Society in Medina.

QUESTION #  6: What does the last sermon teach us?

Answer:  In the 10thyear of Hijra the Prophet (PBUH) together with his followers went to perform Hajj at Makkah. There he addressed a very large gathering of Muslims at mount Aarafat. This was the last sermon of the Holy Prophet (PBUH).

It teaches  us that there is no God except Allah. Only the goodness of a person makes him superior to others. The most righteous is the most honorable. All Muslims are brother to one another. Finally the last sermon teaches us that the Holy Quran is the message of Allah and if we act according to its teachings, we will never go wrong.

QUESTION # 9 – Short Note/Paragraph: 

Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be Upon Him) was born in 571 A.D at Makkah. He (peace be upon him) is the Last Prophet of Islam. He (peace be upon him) told the Quresh that He (peace be upon him) is the

Prophet of Allah, only Allah is the worthy of worship. He (peace be upon”‘-·’·

invited them to accept Islam but the Quresh did not accept Islam and they opposed this new faith. Due to their bitter opposition the Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be Upon Him) asked His (Peace Be Upon Him) followers to migrate to Medina. In 622 AD The Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be Upon Him) himself accompanied by his faithful friend Hazrat Abu Bakr migrated to Medina. In Medina, the Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be Upon Him) established first Islamic Government. Makkah was conquered and in the 10th year of Hijra, the Prophet together with his followers went to perform Hajj at Makkah. He (Peace Be Upon Him) Addressed a large gathering on Mount Arafat. It was his (peace be upon him) Last Hajj Sermon.

In this Sermon, he once again repeated the message of Islam. The Holy Prophet Hazrat Muhammad (Peace Be Upon Him) said that whole humanity is the offspring of Adam Alliah Salam. All Muslims are brothers among themselves. The Holy Prophet said that he who acts according to the teachings of the Holy Quran and Sunnah he will never go wrong.

QUESTION #  8: Use the following words in your own sentences:

Belong, fierce, defeat, offspring, victory
Fierce:                   The lion is a fierce animal.

Belong:                  He belongs to a rich family.

Defeat:                  They defeated their enemy.

Offspring:             We are all offspring of Adam (peace be upon him)

Victory:                  It was our great victory to success in examination.

CHAPTER # 2. SHAH ABDUL LATIF

QUESTION #  1: Who was Shah Abdul Latif ? where and when was he born?

Ans. Shah Abdul Latif was a great saint who is lovingly called “Lal Latif” by his devotees. He was born in a small village called “ Hata Haveli’ in the year 1689.

QUESTION #  2: Where is Bhit Shah?

Ans. Bhit Shah is at a distance of 55 kilometers from Hyderabad.

QUESTION #  3: What changes did Shah Abdul Latif make in the music of those days? Ans. Shah Abdul Latif simplified the music of those days.

QUESTION #  4: Why did Shah Abdul Latif love the lake which is near the mound?

Ans.Shah Latif loved the lake which is near the mound because his poetic nature loved the calm atmosphere.

QUESTION #  5: What do you know about the ancestors of Shah Abdul Latif?

Ans. Shah Abdul Latifs ancestors had migrated to Sindh during the days of Tamerlane. They had come from Hiirat a town in West Afghanistan. They liked Sindh so much so that they decided to make it their permanent home. Many centuries later one of their descendants, Syed Habib Shah, was blessed with a son who grew up to be “Saint Lal Latif’.

QUESTION #  6: Why is Shah Latif known as “Saint of Bhit”?

Ans. When Shah Latif father died, he left his home and went to live on a Mound at some distance from his village. A mound of sand is called “Bhit” in Sindhi. Due to the fact that he lived on this mound for the rest of his life, Shah Latif came to be known as ‘”The Saint of Bhit.”

QUESTION #  7: Name the shrines of saints found in Pakistan.

Ans. In every part of our country, there are shrines of such saints:

  • In Lahore, The shrines of Data Gang Bakhsh and Mian Mir Sahib.
  • In Pakpattan, Lived and Died Baba Faree.
  • In Multan, The Shrine of Goues Bahaul Haq.
  • In Sindh, the shrines of Shah Abdul Latif and Qalander Lal Shahbaz.
  • In Peshawar, in Quetta, and in countless other towns and cities there are the tombs of these man of God

QUESTION # 8) What do you know about Tamboora?

Answer:  The tambooro is a simple musical instrument invented by the Sufi, philosopher Shah Abdul Latif.

QUESTION #  9: Use the following words in your own sentences:

Message: He gave your message.

Example:   The teacher taught the lesson with the example. Religion: Islam is the religion of peace.

Famous:    Sheikh Ayaz is the famous poet of Sindh. Invented: Marconi invented Radio.

QUESTION #  10 – Short Note:/Paragraph:

The great saint and poet Shah Abdul Latif was born in 1102, Hijra in a small village called “Hala Haveli.” His father’s name was Shah Habib. He was the scholar of Arabic and Persian. At the age of twenty, he married a good lady. After the death of his father he left his home and went to live on a mound (Bhit) at some distance from his village. Latif was a very loving person.

He spent his most time in devotion and prayer. He had a large number of followers. They loved him very much and they lovingly called him “Lal Latif”. Nearby the mound is a lake. He would spend much of his time sitting on the bank of this lake where he prayed to God and composed poetry in His praise. Shah Latif was not only a great saint and a poet, but also he was a great musician. He simplified the music of those days. He invented a musical instrument and called it ”Tambooro”. ”Tambooro” is popular all over

Sindh. Lal Latif died in 1165 Hijra and he was buried on the mound.

A famous king of Sindh,Ghulam Shah Kalhoro built a shrine over his grave. Latif’s poetry was collected and this collection came to be called the Risalo of Shah Abdul Latif. He wrote poetry in Sindhi language. His poetry has been translated into many languages. Latif’s “urs” is held at his shrine every year on 14th Safar. Latif’s message is the message of love. He believed in the brotherhood and equality of men and in pleasing God by good deeds.

CHAPTER # 3 THE NEEM TREE

QUESTION # . 1: How can the Neem tree prevent the burning heat of the sun from troubling us?

Answer:  The Neem tree can prevent the burning heat of the sun from troubling us by intercepting the sun’s scorching rays.

QUESTION #  2: Why does the poetess say that the Neem tree is unafraid?

Answer:  The poetess says that the Neem tree is unafraid because it stands straight in the open atmosphere without any protection.

QUESTION #  3:What does the Neem tree look like?

Answer:  The Neem tree looks like a bold and brave creature. OR It looks like an umbrella which gives shelter from the heat.

QUESTION #  4:How does the poetess compare the Neem tree to man?

Answer:  The poetess compares the Neem tree to man in this way that as the

Neem tree suffers from heat itself but provides his soothing shade to passers by so the man should stand on the earth to save the suffering people from troubles by giving sacrifice.

QUESTION #  5:What according to the poetess is the highest aim of life?

Answer:  According to the poetess, the highest aim of life is to face every difficulty in order to protect others from harm, sorrows, poverty and sin.

QUESTION #  6 – Summary:

This lovely poem is written by Mrs. Elsa Kazi. Inthis poem she has described high qualities of the Neem tree. The Neem tree bears the burning heat of the sun all the day but provides its soothing shade to travelers and tired peoples. The poetess wishes that man should learn the lesson of service to suffering ones from the Neem tree. The poetess wishes that man should come out with courage and commitment to save the suffering people from every trouble by giving sacrifice and he should be steadfast to face every difficulty of the life and it should be the highest goal of the life.

CHAPTER # 4 MOEN-JO-DARO

QUESTION #  1: Where is Moen-jo-Daro situated?

Answer:  Moen-jo-Daro is situated at a distance of 27 kilometers from Larkana on the right bank of the river Indus.

QUESTION #  2: Who was Sir John Marshall?

Answer:  Sir John Marshall was an English civil servant whose work was to look after historical remains.

QUESTION #  3: Which is the best find of Moen-jo-Daro?

Answer:  The best find of Moen-jo-Daro is the head of a bull, which was used as a seal.

QUESTION #  4: What were interesting object found from Moen-jo-Daro?

Answer:  Interesting objects were found from Moen-jo-Daro, they are seals, jewellery, toys, weapons and painted pottery.

QUESTION #  5: How old is the civilization of Moen-Jo-Daro?

Answer:  The civilization of Moen-Jo-Daro is 4500 years old.

QUESTION #  6: How did this civilization come to an end?

Answer:  Nobody knows exactly how this ancient civilization came to an end. Either they were from the north or some great earthquake destroyed them.

QUESTION #  7: How was the city of Moen-Jo-Daro planned?

Ans. The city of Moen-Jo-Daro was a well planned and cleaned city. Each house was made of large baked bricks and a bathroom and servant quarters close by covered drains beside the streets. The streets were made of baked bricks. There was a great hall where grains were stored. There is a wide road in the middle of which was the shopping centre with shops on both sides.

QUESTION #  8: Use the following words in your own sentences:

Wonderful, succeeded, cattle worry

Wonderful:      She is a wonderful lady.

Succeeded:       He succeeded in the examination.

Cattle:                The farmer keeps cattle.

Worry:               Do not worry about my health

QUESTION #  9: Short Note/Paragraph:

Moen-jo-Daro or the “Mound of the Dead” is situated at distance of 27 kilometers from Larkana on the right bank of the river Indus. It is about 4500 year ‘s old city. It was discovered in 1922 by Sir John Marshall. It was a city of straight roads, and well-built houses Covered drains ran beside the streets. There is a great hall where grain was stored. The people of this city were traders because river Indus and sea was so near. The country­ side was fertile. The farmers kept cattle; there were skilled craftsmen who worked in gold, silver and ivory. They wore long, loose dresses. Nearby is a museum, where interesting objects found from Moen-jo-Daro, are on exhibition. These include seals, jewellery, toys, weapons ,painted pottery and metal tools. The best find of Moen-jo-Daro is the head of a bull, which was used as a seal. A metal statue of a dancing girl has also been found. We still do not know what happened to them later. Either a great earth quake destroyed them or they were attacked from North. We can know much more about this dead civilization if language experts succeed to decipher the written words on the found objects.

CHAPTER 5 – HELEN KELLER

QUESTION #  1: Where and when was she born?

Answer:  Helen Keller was born in 1880 in a little town in America.

QUESTION #  2: How old was Helen when she fell ill?

Answer:  Helen was two years old when she fell ill and she became blind and deaf.

QUESTION #  3: Who was Miss Sullivan? How did she teach her?

Answer:  Miss Sullivan was Helen’s teacher. She would take Helen to the river bank and put her hand in the water. Slowly she made her write word

“w-a-t-e-r”. Thus she taught her many words.

QUESTION #  4: How did Helen learn to speak?

Answer:  Helen’s teacher would put Helen’s hand on her own lips and let her feel the movement of the lips at the time of speaking. Helen did many exercises like this and at last at the age of ten she was able to speak again.

QUESTION #  5: When did she visit Pakistan and why?

Answer:  Helen visited Pakistan in 1956. She came to Pakistan to help the blind and deaf.

QUESTION #  6: Why do you think that Helen Keller is a wonderful lady?

Answer:  Helen Keller is a wonderful lady because she devoted her life for the betterment of blind and deaf.

QUESTION #  7: Short Note:

Helen Keller was born in 1880 in a little town in America. When she was two she fell dangerously ill. She became blind and deaf. At the age of seven her father asked a lady named Miss Sullivan to look after Helen. Miss Sullivan taught her about many things. Then she was sent to a school for blind and deaf where she was taught speaking and reading books. She passed this level successfully. She went to college then to Harvard University and graduated without difficulty. Helen visited Pakistan in 1956. She came to Pakistan to help the blind and deaf children. She visited the school for Blind, Deaf and Dumb in Karachi. She encouraged the students and admired the teachers.

QUESTION #  10: What was her message to the blind and deaf children?

She said to the students of the school,” My dear sons and daughters! Always be happy and cheerful. Never curse your fate. You can do everything in this world”. 

CHAPTER 6 – THE DAFFODILS

QUESTION #  1: What was the poet doing?

Answer:  He was walking aimlessly in the valley.

QUESTION #  2: What did he see?

Answer:  He saw a host of the Daffodils.

QUESTION #  3: Where were the daffodils?

Answer:  He saw the daffodils beside the lake, under the trees.

QUESTION #  4: With what does the poet compare the daffodils?

Answer:  The poet compares the daffodils with the shining and twinkling stars.

QUESTION #  5: What resemblance does he find between the stars and the daffodils?

Answer:  The poet finds the resemblance between the stars in this way, as the stars are spread on the Milky Way. Similarly the daffodils are along with the bank of the lake in never ending line.

QUESTION #  6: How many flowers were there?

Answer:  There were about Ten thousand flowers.

QUESTION #  7: Which of the two danced more: the waves or the daffodils?

Answer:  The daffodils danced more than the waves.

QUESTION #  8: What did the poet feel looking at the daffodils?

Answer:  The poet felt great joy looking at the daffodils.

QUESTION #  9: How can wealth come to the scene before him?

Answer:  The beautiful sight of the daffodils brought a great wealth of delight to the poet and he remembered this lovely scene in his mind forever.

QUESTION #  10: What happens to the poet when he lies on his couch?

Answer:  When the poet often lies on the couch in leisure time or in the serious mood the beautiful sight of the daffodils recall the poet and his heart fills with the pleasure and starts to dance with the daffodils.

QUESTION #  11: How can the heart dance?

Answer:  When the poet remembers the beautiful sight of the daffodils and it fills the heart of the poet with pleasure and it starts to dance with the dancing daffodils.

QUESTION #  12: Summary:

This poem is written by the William Words Worth. One day the poet was walking aimlessly in the valley. He saw a large number of the daffodils under the trees beside the lake. The flowers were tossing their heads in the breeze as if they were dancing in happiness. The daffodils looked as beautiful as the stars in the galaxy. The poet compared the waves with the daffodils and he guessed that daffodils were happier than the waves. The poet was very impressed by the show. This show brought to him a great gift of pleasure. This scene depicted in his mind forever. When the poet would lie on the couch in leisure time or in a serious mood, that lovely sight of flowers would come before his eyes and his heart was then filled with joy and pleasure.

CHAPTER 7 ALLAMA IQBAL

QUESTION #  1: Where was Allama Iqbal born?

Answer:  Allama Iqbal was born in Sialkot, on 9th November, 1877.

QUESTION #  2: Why did Iqbal want a separate state for the Muslims of India?

Answer:  Iqbal wanted a separate state for the Muslims of India because the Muslims of India were a separate nation.

QUESTION #  3: When did the Muslims demand Pakistan?

Answer:  The Muslims demanded Pakistan in Lahore on 23 March,1940.

QUESTION #  4: What did Allama Iqbal say in Allahabad meeting?

Answer:  In Allahabad meeting he said that India was a continent of human groups belonging to different religions and races and they could not be governed by a common race feeling. The Muslim demanded to create a Muslim India with in India.

QUESTION #  5: What was Quaid’s message on the death of Allama Iqbal? or How did Quaid-e-Azam praise Iqbal’s role in the message on his death?

Answer:  Allam Iqbal died in 1938.On his death, the Quaid-e-Azam sent a message in which he called him a guide, friend and philosopher. He praised Iqbal for standing like a rook during the difficulties and troubles, which the Muslim league had to face which fighting the rights of the Indian Muslims.

QUESTION #  6: What was the result of Allama Iqbal efforts?

Answer:  The result of Allama Iqbal efforts was that he woke the Muslims from their sleep and makes them realize that the solution to all their problems was the creation of a separate Muslim state in India.

QUESTION #  7: Write in three to four sentences about the political life of Allama Iqbal from 1926-1930?

Answer:  Allama Iqbal was elected a member of Punjab legislative council in 1926 and held this office till1929. He was then selected as the President of the Punjab branch of the All India Muslim League. And held that important office till his death in 1938.

QUESTION #  8: Use the following words in your own sentences:

Generally, abroad, struggle, movement, majority

Generally:   He was generally known as a scientist. Abroad: He went abroad to get education.

Struggle:      He struggles for his future.

Movement:  Lawyers movement became successful.

Majority:      Majority is authority.

QUESTION #  9 – Short Note/Paragraph:

Allam Mohammad Iqbal was born in Sialkot on 9th November, 1877. He received his early education in his home town. He passed his M.A. in 1899 from the University of Punjab. He received law degree from England and in 1908 he was awarded a degree of Ph.D.by Munich University. He was not only a great poet but he was also a great philosopher. He took an active

part in politics he worked for the Muslims of South Asia with great courage. He was elected president of the Punjab branch of the All-India Muslim League. In 1930, in Allahabad meeting he gave the idea of Pakistan. For the fulfillment of his idea he wrote to Quaid-e-Azam and made him realize to come to lead the Muslims of India. Allama Iqbal died in 1938, and he could not see the actual creation of Pakistan, but he has played a major roll in its creation. Pakistan came into being on 14th August, 1947 and thus his dream became true.

Chapter # 8. The Role of Women in the Pakistan Movement

QUESTION #  1: Who was Bi Aman? Why is she remembered till today?

Answer:  Bi Aman was the mother of Moulana Shaukat Ali and Moulan Moulana Muhammad Ali. They devoted their lives for the cause of Muslims. When they were arrested and imprisoned for two years. She sent them a word not to ask for pardon which was condition of their release for this courage, she is remembered till today.

QUESTION #  2:How did the Muslim women work for Independence?

Answer:  The Muslim women took an active part in the movement of independence. They formed, the women ‘s branch of the Muslim League to organise women and inform them about the politics of the country. They travelled far and wide. They met the wives and daughters of the British officers including those of the Viceroys and made them realise that their demand was just.

QUESTION #  3: Why is Miss Fatima Jinnah called Madr-i-Milat?

Answer:  Miss Fatima Jinnah was the sister of the Quad-i-Azam Muhammad Ali Jinnah. She helped her brother in the struggle for the establishment of Pakistan. That is why; she called Madr-i-Millat.

QUESTION #  4: What is he meaning of Madr-i-Milat?

Answer:  The meaning of Madr-i-Millat is the Mother of the Nation.

QUESTION #  5: In Sindh, where did the first meeting of women take place?

Answer:  The first public meeting of women in Sindh was held in Karachi’s Zoological Garden.

QUESTION #  6:How did the Muslim women work for independence?

Answer:  Though the Muslim women were in street “purdah” and were less and less politically aware, they played an active part in the independence movement. They formed the women branch of the Muslim League to organize women and inform them about the politics of the country. They organized public meetings for women and addressed large gathering. They had opened classes in their honor to educate Muslims girls. Three brave ladies encouraged their brothers, husbands and sons not to give up the struggle for Pakistan until their goal was achieved.

QUESTION #  7: What role did Begum Mohammad Ali play in the freedom movement?

Answer:  Begum Mohammad Ali was a admirable and remarkable lady. Dressed in Burqah she not only attended men’s public meeting but was called the first women to address them. She also wrote for the press in simple but effective words and awakened the Muslim women by her inspiring speeches.

QUESTION #  8: What was the Indian National Congress? Why did many Muslim leaders leave it?

Answer:  The Indian National Congress was the political party formed by the Hindus and the Muslims in order to drive British out of India. The Muslims soon realized that the Hindus wee in majority and the Congress would never ever treat the Muslims equally and give them their due share in the government, so many Muslim leaders left it.

QUESTION #  9: Use the following words in your own sentences:

Organize, achievement, imprisoned, release, interview accomplish, information, active.

Organize:            They organized a party to celebrate his birthday.

Achievement:     It was his great achievement to get first prize.

Imprisoned:       The thief was imprisoned for three years.

Released:            He was released from jail.

Interview:           He went to interview for the job.

Accomplish:       He has to accomplish his work.

Information:      He is an information secretary in this office.

Active:                  He is taking active part in the politics.

QUESTION #  10 – Short Note:

In the Pakistan Movement not only men took part but also women took an active part side by side with men. They formed the women’s branch of the Muslim League to organize women and inform them about the politics of the country. They travelled to the country-side to tell the women there, what they should do. They met the wives and daughters of the British Officers and Viceroys and made them realize that their demand for a separate state was just. They encouraged their brothers, husbands and sons not to give us the struggle until their goal was achieved. Among such courageous and brave women were: Bi-Aman, Begum Muhammad Ali, Miss Fatima Jinnah and Begum Liaquat Ali. In Sindh this work was carried out by Lady Nusrat Haroon, Lady Sughran Hidayatullah and many other ladies from every part of the country took an active role in this noble struggle of Pakistan.

CHAPTER # 9 CHILDREN

QUESTION #  1: What are the children doing?

Answer:  The children are playing a game.

QUESTION #  2: What is the question that is disturbing the poet?

Answer:  The question that is disturbing the poet it is about his worries of life.

QUESTION #  3: How has this question been answered?

Answer:  This question has been answered by the children when he hears them at their play.

QUESTION #  4: What does the poet mean by saying that the children open the windows that look to the east?

Answer:  The poet means by saying so means that the children have world of light in themselves which lightens the world.

QUESTION #  5: With what does the poet compare the thoughts?

Answer:  The poet compares the thoughts with the singing swallows and with the small streams.

QUESTION #  6: Why does he compare them so?

Answer:  He compares them so because he feels like that.

QUESTION #  7: How can the birds and the sunshine be in the hearts of the children? What does poet mean?

Answer:  The birds and the sunshine are symbols of blooming life. The children

are the greatest lively objects so they have all the excitements of life within them. This is what the poet means.

QUESTION #  8: The poet says that the children are thinking of the books while he is thinking of autumn. What does this mean?

Answer:  The poet means that children are young and fresh but the poet is a grown up man. He has seen ups and downs of life and he is getting older.

QUESTION #  9. Is the poet using word autumn for old age? What other words does the poet use to show the coming of old age upon him?

Answer:  Ye, the poet using word autumn for old age besides this he uses the words “the first fall of the snow” to show the coming of old age upon him.

QUESTION # 10: How are the children different from the poet?

Answer:  The children are young and full with life while the poet is old and full with the worries of life.

QUESTION #  11:What question does the poet ask?

Answer:  The poet asks the question what the world would be to us if the children were no more.

QUESTION #  12:What does poet mean by saying that if there were no children, we would fear the desert behind us and more than that we would fear the dark in front of us.?

Answer:  The poet means that if there were no children our past would be dull and our future would be more dreadful. 

QUESTION #  13: What happens to the trees if there were no leaves?

Answer:  If there were no leaves to the trees, they would dry into wood.

QUESTION #  14: What would happen to us if there were no children?

Answer:  If there were no children we would not feel the glow of a brighter and sunnier environment.

QUESTION #  15: What does the poet ask the children to come to him?

Answer:  The poet asks the children to come to him so that he may know what the birds and winds are saying to them.

QUESTION #  16: What songs does the poet wish to be whispered in the car?

Answer:  The poet wishes to listen from the children what the birds and winds are singing in their clear hearts.

QUESTION #  17 The grown up people have wisdom and books. What do the children have?

Answer:  The children have their gentle love and pleasant look.

QUESTION #  18: With what does the poet compare children?

Ans. The poet compares children with the ballads and the poems.

QUESTION #  19:How can the children be like the ballads and the poems?

Answer:  The children can be like the ballads and the poems in this manners that as the ballads and the poems are the source of joy so the children are the greatest source of joy and pleasant.

QUESTION #  20:The poet calls the children living and the rest all dead. Why does he say this?

Answer:  He says this because those were sung or said in the past while the children are the source of joy and pleasure in the present.

Short Summary:

This lovely and touching poem about the children is written by Hennery Longfellow. The poet feels that the children are the greatest sources of joy. The children have a pleasant world full of joy and happiness. The children are the source of light and life. Just as sunlight, air and food are necessary for the growth of the trees and plants so the existence of children is must for keeping the world alive. The poet compares the sweet thoughts and f eeling of the children with busy life of the grown ups. The grown ups are burdened with problems of the life whereas the young ones are free of all such struggles. They are lost in sweet pleasant world of their own. Their innocent look and gentle love removes all pains. The world would stop to exist without the existence of the children. They are the source of life and inspiration.

CHAPTER # 10 WHAT QUAID-E-AZAM SAID

QUESTION #  1: When and where was the Qauid-i-Azam born?

Answer:  Quaid-e-Azam Mohammad Ali Jinnah was born at Karachi on 25th December, 1876.

QUESTION #  2: Why did Quaid leave the Indian National Congress and joined the All India Muslim League?

Answer:  Mr. Jinnah realizes that the Hindus and the Muslims could never agree on any point. Besides he realized that the Congress was selfish and aimed at promoting only the interest of the Hindus.

QUESTION #  3: Why is 14August 1947an important date for us?

Answer:  14August 1947 is an important date for us because Pakistan came into being on this date.

QUESTION #  4: What did Quaid-i-Azam say about education?

Answer:  Quaid-i-Azam said about education, ”The world is moving so fast that if we do not educate ourselves, we will not only be left behind but also will be no more.”

QUESTION #  5: What other advice did the Quaid-i-Azam give to his people?

Answer:  The Quaid-i-Azam gave the advice to the people of Pakistan to work hard with honestly, earnestly and selflessly for the development and prosperity of Pakistan.

QUESTION #  6: What did Quaid ask the people to do for the progress and prosperity? Or what advice did the Quaid give to his people?

QUESTION #  7: What did the Quaid say about education at the Gujrat educational Conference held in January 1945?

Answer:  At the Gujrat Educational Conference held on 14th January 1945, the Quaid said the education was a matter of life and death to our nation, and that the world was moving fast and if we did not educate our selves we would not only be left behind but will not even exist.

QUESTION #  8:Use the following words in your own sentences:

Always, lawyer, parallel, separate, unfortunate.

Always: Always speak the truth.

Lawyer: He was a lawyer.

Parallel: He drew a parallel line.

Separate: He purchased a separate home.

Unfortunate: It was his unfortunate to fail in examination.

QUESTION #  9 – Short Note:/Paragraph:

Quaid-i-Azam Mohammad Ali Jinnah was born at Karachi on 25th December, 1876. He was the founder of Pakistan. As a young boy, he was educated at Karachi. At the age of sixteen, he passed his matriculation and then he was sent to England for higher studies. On returning from England he started practice as a lawyer first in Karachi and then in Bombay. He joined the Indian National Congress but soon left it and joined, the Muslim League, to lead the Muslims of India. He started a long and hard struggle to get a separate country for the Muslims of India. On 14 August, 1947, Pakistan appeared on the map of the world. He worked day and night for the progress and improvement of Pakistan. The Qauid-i-Azam died on 11th September, 1948. Although he left us very soon but his speeches are there to guide us. If we follow the directions given in them we shall be able to serve our country in better way.

CHAPTER # 11 HEALTH IS WEALTH

QUESTION #  1: Why did Kashif”s mother refuse to buy sweets from the first shop?

Answer:  Kashif’s mother refused to buy sweets from the first shop because flies were sitting on the sweets.

QUESTION #  2: Why was the second shop dirty?

Answer:  The second shop was dirty because a man was sweeping the road by the shop.

QUESTION #  3: What do flies and dust carry?

Answer: Flies and dust carry hundred of germs.

QUESTION #  5: How are diseases caused?

Answer:  Diseases are caused by germs.

QUESTION #  6: How do flies carry germs to food?

Answer:  When flies sit on the dirty things. There are germs on these things and they stick to the flies’ legs. When the flies sit and walk on food the germs stick to it.

QUESTION #  7: How do we get malaria?

Answer:  We get malaria from a mosquito bite.

QUESTION #  8: How can we get rid of Malaria?

Answer:  We can get rid of Malaria by not allowing any kind of stagnant water near the house. The last matter to getting rid of a mosquito is to spray kerosene oil or D.DT to kill the mosquitoes before they are big enough to be harmful.

QUESTION #  9: Use the following words in your own sentences:

Diseases, dangerous, typhoid, malaria, enemies, dirty, to get rid of.

 Diseases:            Diseases are caused by germs.

Dangerous:         Climbing up to the mountain is dangerous.

Typhoid:              He was suffering from typhoid.

Malaria:               He got malaria so he did not come to school.

 Enemies:            The germs are enemies of our health.

Dirty:                    Do not eat dirty things.

To get rid of:       He wants to get rid of bad habits.

QUESTION #  10 – Short Note:/Paragraph:

One day Kashif went to shopping with his mother. As he was fond of sweets, he asked his mother if he might buy some. But his mother refused to buy because on one shop the flies sat on sweets whereas other shop was dirty because of dust. His mother told him that flies and dust carries germs and these germs are enemies of the health so these things should not be eaten. Kashif told her mother that malaria was caused by mosquito. His mother told him that mosquitoes must be killed so that we can get rid of malaria. Further his mother told him that we should try to keep ourselves healthy as “Health is Wealth.”

CHAPTER 12 STOPING BY WOODS ON A SNOWY EVENING

QUESTION #  1: How many stanzas are there in this poem?

Answer: There are four stanzas in this poem.

QUESTION #  2:How many lines are there in each stanza?

Answer: There are four lines in each stanza.

QUESTION #  3:Do the last words of any two lines produce the same sound?

Answer: Yes, the last words of any two lines produce the same sound.

QUESTION #  4: Point out all the lines where the last word sounds the same as that of another time in the same stanza?

Answer: In first, second and third stanzas: line first, second and fourth In fourth stanza: all the four lines have the last word sounds the same.

QUESTION #  5: Why does the poet use words with the same sound at the end of these lines?

Answer: The poet does so to produce a poetic rhythmic effect and melody.

QUESTION #  6: What kind of scene does the poet describe in this stanza?

Answer: The poet describes the scene of woods (trees) ,frozen lake and the darkest evening of the year.

QUESTION #  7: What season is it?

Answer: It is season of the winter.

QUESTION #  8: Why does the poet stop?

Answer: The poet stops to enjoy the scene of the forest full with snow.

QUESTION #  9: How many times does the poet use words beginning with W?

Answer: The poet  uses the words beginning with W five times.

QUESTION #  10: What are harness bells?

Answer: Harness bells are straps fixed on horse.

QUESTION #  11: Why does the horse shake his harness bells?

Answer: The horse shakes his harness bells because he thinks there is something wrong stopping without farmhouse near.

QUESTION # 12: What other sound alone can be heard where the poet is standing?

Answer: The only other sounds of easy wind and downy flake can be heard there where the poet is standing.

QUESTION #  13: Why does the poet mention this sound?

Answer: The poet mentions this sound because it is the only which is heard, otherwise the atmosphere is quiet and calm.

QUESTION #  14: Why can’t the poet wait to enjoy the beauty of the woods?

Answer: The poet can’t wait to enjoy the beauty of the woods because he has to keep promises and travelled miles before falling night.

QUESTION #  15 – Summary :

This poem is written by the American poet Robert Frost. In this poem he has described a scene of the forest filled with snow in the evening. The poet knows the owner of the forest. He lives in a village. His horse will think it strange to stop there where is no farmhouse. it is the darkest evening of the year. Water of the lake has froze. The horse shakes its harness bells if there were something wrong. The poet hears only the sounds of wind and falling snow. The sight of the forest is very beautiful but the poet can not stay there more because he has to keep promises and travels a long before falling night.

CHAPTER 13 THE GREAT WAR HERO

QUESTION #  1:Why will the name of Major Aziz Bhatti are written in letters of gold?

Answer: In the year 1965, Mjor Bhatti fought on the Lahore front against the enemies for six days and nights without rest. He laid down his life in the defense of his country Pakistan. He was awarded the Nishan-e-Haider the highest military Arad of Pakistan in appreciation of his bravery. It is this reason that the name of Major Bhatti will never be forgotten and will be written in letters of gold.

QUESTION #  2:When and where did he fight?

Answer: Major Aziz Bhati fought on Lahore front in1965, war.

QUESTION #  3:What was his reply to his commanding officer?

Answer: Major Aziz Bhatti replied his commander not to recall him. He did not want to go back. He would shed the last drop of his blood in the defense his dear homeland.

QUESTION #  4:What lesson do you learn fro the martyrdom of Major Bhatti?

Answer: We learn the lesson from the martyrdom of Major Bhatti that we should be ready to shed last drop of our blood in defense of our dear homeland Pakistan.

QUESTION #  5:What was Major Aziz Bhatti’s reply to the commanding officer? Answer: When Major Aziz’s commanding officer asked him to take rest, he requested his officer not to recall him for he did not want to go back and would shed the last drop of his blood in the defense of his home land.

QUESTION #  6: Use the following idioms and phrases in your own sentences:

Flying colours, heart and soul, letters of gold, day and night, without rest, to shed the last drop of blood, in the defense of the homeland, to lay down one’s life to top the list, right and left.

Flying colours:           He passed his examination with flying colours.

Heart and soul:          He works with heart and soul so that he may get first prize.

Letters of gold:           His name will be written in the letters of gold for his work.

Day and night:           He worked day and night.

Without rest:              He performed his duty without taking rest.

Right and left:            He saw right and left before crossing the road.

To lay down one’s life to top the list:      He laid down his life to top the list.

To shed the last drop of blood:     The troops wove to shed the last drop of their blood in the defence of their country.

In the defense of the homeland:   They fought against their enemies in the defense of the homeland.

QUESTION #  7 – Short Note:/Paragraph:

Aziz Bhatti was born in Hong Kong, where his father Abdullah Bhatti was a teacher. He received his early education in Hong Kong.In 1945, he came with his father to his home village Ladian in Gujrat District. He first joined the Air Force, and in 1948, he became a cadet of  Pakistan Military Academy at Kakul. He performed very well at academy and was awarded Sword of Honor, and the Norman Medal. He joined, the 6th Punjab Regiment as a commissioned officer. On 6 September, 1965, he was ordered to proceed to the front at once where Indians had advanced to Lahore. Major Aziz Bhatti with his small company fought bravely and stopped Indian’s advance and pushed them back. On 11th September, when he was reorganizing his company, a shall from an enemy tank struck him on his right shoulder, and he got martyrdom. For this act of velour he was awarded the Nishan-e-Haider the highest military award of Pakistan.

loading...

About The Author

Related posts