9th Class English Notes (Federal Board) Unit # 4: Hazrat Asma (رضی اللہ تعالیٰ عنھا)

Question # 1: Who were emigrants and where did they migrate to?

Answer:  Hazrat Muhammad (PBUH) and Hazrat Abubakr Siddique were emigrants and they migrated from Makkah to Madina in the year 622 AD.

Question # 2: What do you understand by the phrase “in a fit of fury”?

Answer: To act in a fit of extreme anger.

Question # 3: Why was Abu Jehl furious?

Answer When Abu Jehl asked to Asma “ where is your father? Hazrat Asma replied How would I know. This counter question in-furiated Abu Jehl. Due to this he slapped Hazrat Asma’s face so hard that her ear ring fell off.

Question # 4: What other words you can use for “accepted”?

Answer: Approved, assumed, consented and admitted, embraced and become.

EXERCISE QUESTION

Question # 1: What happened when Abu Jehl asked about Hazrat Abu Bakar Siddique رضی اللہ تعالیٰ عنھا )?

Answer: When Abu Jehl asked Hazrat Asma about her father’s. She replied, How would I know? He slapped Hazrat Asma’s face so hard that her ear ring fell off.

Question # 2: Why was Hazrat Abu Quhafaa worried?

Answer: Hazrat Abu Quhafaa was worried that Hazrat Abu Bakr Siddique has taken all his wealth with him and leaving him and children empty handed and helpless.

Question # 3: How did Hazrat Asma console her grandfather?

Answer: She gathered some pebbles and covered it with a piece of cloth come grandfather, look! He has left all property for us.

Question # 4: Who was Hazrat Abdullah bin Zubair?

Answer: He was the son of Hazrat Asma.

Question # 5: Which incident in the story showed Hazrat Asma’s loved and respect for the Holy Prophet (PBUH)?

Answer: She prepared food and supplied it to the Holy Prophet(PBUH) and Hazrat Abu Bakr Siddique through difficult path so it might be dangerous for her life but she did not care of it. It shows love and respect for the Holy Prophet (PBUH).

Question # 6: Which incident in the story tell about the generosity of Hazrat Asma?

Answer: When Hazrat Asma received a garden she sold it and all his money divided among needy and poors.

Question # 7: What message do you get the life of Hazrat Asma?

Answer: We get a message from the life of Hazrat Asma(R.A) that we should face every trouble with patience and courage we should always help the poor and needy.

Question # 8: Her life would always be a beacon of light for all of us how?

Answer: Because of her courage, generosity and wisdom. She had resolute faith in Allah.


Words Sentence
Made with anger Nasir was mad with anger to see his termination orders.
Fit of fury Aslam in fit of fury, burnt the crops of his enemy
Reveal the secret He would not reveal the secret of his country
Resolute I have a resolute faith of Allah
Alleviate The present Government cannot alleviate the miseries of the poor
Migration The migration of Hazrat Muhammad PBUH was a great event of Islamic history
Companion He was my companion on journey
Refuge Bahadur Shah Zafar took refuge in the tomb of Hamayun
Gave away He gave away all his money among the poor and the need
Determined The government is determined to eradicate, corruption in the country
Courage I faced every calamity of life with patience and courage
Emptiness The emptiness of the house scared my sister
Difficulty He is speaking with difficulty
Generosity Islam lays great stress on generosity. The life of Hatam Tai’s is example for you
Resolution I made a resolution to visit relation more after
Suffering He could not face the suffering life and died

About The Author