9th Class English Notes (Federal Board) Unit # 2: Patriotism

Block Question: –

Question # 1: Who offers sacrifice for the country?

Answer: A patriot offers sacrifice for country when the need arises. It is considered a commendable quality.

Question #2: Who led the Muslims of the subcontinent in their struggle for a separate homeland?

Answer: # Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah led the Muslims of the subcontinent in their struggle for separate homeland. He wanted to profect the value, culture, and traditions of the Muslims.

Question # 3: What is the highest military award of Pakistan?

Answer: The highest military award of Pakistan is Nishan-e-Haider. It is given to great patriots who lay down their life for the country.

Exercise Question

Question # 1: How will you elaborate Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah’s quote ? “We must develop a sense of patriotism which galvanizes all into united and strong nation”

Answer: If we develop a sense of patriotism we shall not fall pray to disunity and disharmony the spirit of patriotism keep us united and strength.

Question # 2: How will you define patriotism?

Answer: Patriotism means love for the motherland or devotion to one’s country patriotism gives people the strength and courage to safe guard ┬áthe interest of the country and nation.

Question # 3: What are the qualities of a patriot?

Answer:

1. The qualities of patriotism are given below a patriot love his country.

2. He is willing to sacrifice when the need arise.

3. He works hard for the progress of his country.

4. He fights against the enemy of the country.

Question # 4: As a citizen of Pakistan what are your duties towards you country?

Answer: As a citizen of Pakistan, my first and foremost duty is loyalty to it. I should be willing sacrifice my life for the prosperity and freedom of my country. i should work hard for the progress of the country. I should obey orders of the Government according to law.

Question # 5: What make us alert in the week foreign?

Answer: The spirit of patriotism make us stay alert in the wake of foreign invasion patriotism give people. The strength and courage to safeguard the interest of the country and nation.

Words Sentence
Sacrifice Major Aziz Bhatti sacrificed his life for the freedom of Pakistan
Commendable Patriotism is considered as commendable quality.
Prosperity We should work hard for the prosperity of the country.
Invasion Patriotism make us stay alert in the wake of foreign invasion
Motherland I love my motherland
Responsible Ali is a responsible boy
Nationalism the Muslim believe in the Islamic brotherhood not in nationalism

About The Author